Het Idee (NL)

Als videoblogger kun je filmpjes maken over het dagelijks leven of met jezelf in de hoofdrol, maar ontwerpers (ikzelf incluis) gebruiken video ook als laboratorium om artistieke experimenten te doen. Mijn fascinatie voor De Roltrap als thema en onderwerp is ontstaan op basis van eerder onderzoek naar belangrijke inspiratiebronnen. Op mijn Engelstalige website http://www.huubkoch.com heb ik als mijn belangrijkste bronnen benoemd: Vrienden, Mensen, Ervaringen, Plekken en Dingen.

Een roltrap is een plek, plaats of locatie waar veel verschillende vormen van menselijk gedrag plaatsvinden, veel meer dan je zou denken. Mijn filmpjes brengen dat gedrag in beeld. Couleur Locale is hierbij ook een heel belangrijk punt. Er bestaan zoveel verschillende, korte, lange, moderne en oude roltrappen, die van allerlei soorten materialen zijn gemaakt, dat je wel kunt stellen dat iedere roltrap uniek is.

Tros Nieuwsshow kwam in het kader van de kwestie Rechts op de Roltrap mijn Vldeoblogserie De Roltrap, Musings of That Escalator Vlognik tegen op internet en stelde mij als maker diverse vragen: Heeft u de filmpjes zelf gedraaid? En Waarom? Hierbij mijn antwoorden:

De Videoblogserie De Roltrap bestaat uit diverse componenten. Filmpjes die ik zelf heb gedraaid, filmpjes die ik verzameld heb op internet en waar ik fragmenten uit selecteer en filmpjes die ik toegestuurd krijg door fans van de serie, uit de hele wereld. Door de fragmenten als collage achter elkaar te monteren, muziek, tekst, geluid en effecten toe te voegen, ontstaan nieuwe videoverhalen waarbij de Roltrap als plek centraal staat.

De Roltrap is een project dat is ontstaan door mijn activiteiten als ontwerper en communicatie-expert en het onderzoek dat ik deed naar video op internet. Dat onderzoek is gepubliceerd op mijn weblog www.zichtbarezaken.nl en in de vorm van vijf essays voor het boek Web-tv van Bob Timroff, dat in 2008 is verschenen.

Tijdens dat onderzoek stuitte ik op diverse videopioniers van de Yahoo Videoblogging Group en op een filmpje over een roltrap van Sam Renseiw. Dat inspireerde mij om de roltrap als onderwerp en thema voor mijn videoblogs te gaan gebruiken.

De breedte van een roltrap is in het kader van de kwestie Rechts op de Roltrap volgens mij een belangrijk punt. Dat advies is in de praktijk alleen haalbaar als een roltrap breed genoeg is om anderen met gemak te laten passeren. In oude Engelse en moderne Chinese instructiefilmpjes over roltrapgebruik wordt passeren zowiezo afgeraden. Je kunt nl. met kleding en schoenen gemakkelijk tussen een roltrap komen als je te ver uit het midden staat aan de zijkant. De hele kwestie zie ik persoonlijk als een teken van deze tijd. Mensen hebben haast en denken tijd te kunnen winnen door te gaan lopen op de roltrap. Of dat verstandig is blijft de vraag. Een roltrap die onjuist gebruikt wordt kan een echte killer zijn.

Dat roltrappen populair zijn blijkt uit de wereldwijde reacties op mijn filmpjes. Een aantal daarvan is onlangs door VJ Jurr Cornelissen vertoond op De Vertrekhal van Verbeelding tijdens Sonsbeek georganiseerd door Je Reve De Grandeur uit Arnhem. Ik heb nu 33 Afleveringen gemaakt en het einde is nog lang niet in zicht. Andere Live vertoningen van De Roltrap vind je hier op De Roltrap Live pagina.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: